Tre goda saker med att dricka varmt vatten

0

Min mans farmor var en ganska liten och tunn kvinna som hade lite speciella saker för sig. Jag kom ihåg när vi var och hälsade på henne med vår äldsta dotter, då 3-4 år. Vår dotter hittade en gammal uppblåst ballong som inte hade mycket luft i sig. Gamlafarmor skulle då knyta upp ballongen och blåsa i mer luft istället för att blåsa upp en ny. En annan sak var att hon sparade på gamla presentpapper för att återanvända dem.

När det var dags att fika skulle hon aldrig ha kaffe eller te. Hon skulle bara ha kokt varmt vatten att dricka. Det var en sak som vi fann lite smålustig och som vi skojade lite om med varandra. Jag kom mig aldrig för att fråga henne varför hon gjorde det.

Nu har jag själv upptäckt några goda saker med att dricka endast kokt varmt vatten!

varmt vatten Jag har en bra kontakt med min kropp. Jag vet att den talar om för mig vad den vill ha och behöver. Många är gångerna när jag själv blivit överraskad av att jag vill ha något eller göra något som jag tidigare inte tänkt på. Att dricka varmt vatten är en sådan sak.

För ett halvår sedan blev jag av någon anledning sugen på att dricka varmt vatten med pressad citron i. Så jag började göra det och upptäckte att det både var gott och att jag mådde bra av det! Citronen är, trots sin surhet, basgörande för kroppen och det visade min kropp att den behövde genom att göra mig sugen på det. Dessutom är citronen full av C-vitamin som hjälper till att stärka immunförsvaret. Varje morgon en period så drack jag det varma citronvattnet ca en halvtimme innan jag åt frukost. Efter ett tag kände jag inget behov av att ha någon citron i, vilket var kroppens sätt att tala om att den inte längre behövde basgöras.

Så jag slutade med citronen, men fortsatte dricka det varma vattnet eftersom jag upptäckt några goda fördelar med det.

Tre goda fördelar jag lade märke till

  1. Magen och tarmarna jobbade bättre. Matsmältningen blev lugnare och jag kunde lättare tömma tarmen på morgonen, precis så som det är menat att vi ska göra. Varje organ har en tid på dygnet när de är MER aktiva än andra tider på dygnet. Tiden för att tjocktarmen är mellan 5-7 på morgonen.
  2. Varmt vatten värmer inifrån. Allt vi stoppar i oss som är under 37 grader behöver kroppen värma upp. Dricker vi varmt behöver inte kroppen jobba så hårt med att värma upp det. Speciellt på vintern är det viktigt för mig att både äta och dricka varmt. Då kommer det kyla från utsidan och äter jag till exempel fil eller dricker kall juice så kyls jag av även inifrån. Det gör att jag börjar frysa eftersom energin går åt till att värma upp det kalla.
  3. Jag kände mig mer avslappnad och lugnare till kropp och sinne. Genom att vänta en 20-30 minuter innan jag åt så stressade jag mindre i matsituationen för att jag gav det tid. Dessutom gör värme att vi automatiskt slappnar av lättare.

Kallt vatten till måltiderna gör att det oljiga i maten stelnar och stannar upp hela processen i magen, enligt kineser och japaner. Därför ska du dricka kokt varmt vatten. Koka upp vatten, låt svalna eller blanda i kallt vatten till din dricktemperatur.

Så min mans farmor hade nog större kunskap, om fördelarna med att dricka vattnet varmt, än vad vi visste om. 🙂

/Johanna

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke