Ett redskap för att lättare kunna välja väg.

0

Ibland hamnar vi i situationer där vi behöver välja hur vi ska göra. Jag pratar inte om de små vardagliga valen, utan större och kanske mer livsavgörande val. Exempelvis vilken utbildning vi ska gå, huruvida vi ska stanna på ett jobb eller säga upp oss, om vi ska söka eller tacka ja till ett nytt jobb eller inte, om vi ska avsluta eller påbörja en relation eller inte, om vi ska flytta eller inte. Ibland vet vi direkt vad vi ska välja, men många gånger är det svårt att veta vad som är och blir bäst för oss. Vi väger fördelar och nackdelar mot varandra. Vi vrider och vänder på allt, velar och våndas inför beslutet.
image

Finns det då något sätt som kan hjälpa oss att göra ett val som känns sant och rätt samtidigt som det kanske kan göra lite lättare att välja?

Ja faktiskt så finns det det.

Ibland listar jag fördelar och nackdelar, ljus och mörker, positivt och negativt med de olika valen, då kan det räcka för att göra valen. Men när det inte gör det så gör jag en vägvalsmeditation för att få vägledning.
I vårt inre har vi en fantastisk guide till vad som är rätt och fel, sant och osant för oss. När vi mediterar kommer vi lättare i kontakt med denna inre guide och få de svar vi behöver för att kunna ta vårt beslut. Här nedan ger jag er vägvalsmeditationen.

Förbered dig genom att vara klar över vilka olika alternativ du har att välja mellan. De flesta gånger står valet mellan två saker, men ibland finns det tre eller flera alternativ. Det jag upptäckt är att ju färre alternativ desto lättare är det att få klar vägledning till hur jag ska göra. Därför rekommenderar jag max fyra alternativ, gärna färre.

Börja med att göra det lite mysigt med tända ljus och kanske lite naturljud i bakgrunden. Sätt dig bekvämt och fokusera på din kropp och din andning.

Ta några djupa andetag. Slappna av genom att låta varm, avslappnande energi följa med inandningen in i kroppen och släppa ut alla spänningarna i utandningen. Känn hur du blir mer och mer avslappnad.

Tänk dig att alla dina tankar far ut genom kronchakrat mitt på huvudet som små såpbubblor och känn hur sinnet blir stilla. Bestäm dig för att vara nyfiken, öppen och mottaglig för vad ditt undermedvetna – ditt inre Jag presenterar för dig, oavsett vad som än kommer.

När du sedan känner dig redo så föreställer du dig att du står på en stig eller liten väg i en skog.

image

Var hela tiden uppmärksam på vad du tänker, känner, ser, hör och möter när du är här i skogen.
Du börjar gå framåt på stigen genom skogen samtidigt som du tittar dig runtomkring på naturen och det som finns där. Känn efter vad du har för känslor när du går där. Är det nyfikenhet och glädje? Eller kanske sorg och rädsla? Eller något annat.

image

Efter en liten stund kommer du fram till en liten glänta där stigen delar sig i två eller flera stigar. Kanske finns det ett stort träd i gläntan där du kan samla dina tankar, känslor och kraft emellan du undersöker de olika vägvalen som stigarna representerar.

Känn in vilken av stigarna du känner dig dragen till att undersöka först. Titta sedan efter en skylt vid stigen,  där det står vilket av dina val som representeras av just den stigen.

Så går du in på stigen du valt. Lägg märke till vad du möter och ser omkring dig.
Hur ser naturen ut?
Möter du några djur eller människor? Hur är och beter människorna och djuren sig?
Vad känner och tänker du när du går där?

Gå så långt du känner att du vill och behöver gå på stigen för att få en känsla och svar på hur och vad detta val kommer påverka och innebära/betyda för dig.

Därefter vänder du tillbaka till gläntan och samlar ihop dig vid trädet innan du väljer en ny stig att undersöka på exakt samma sätt. Tänk på att titta på vad det står på skylten innan du går in.

image

När du undersökt alla dina val och kommit tillbaka till gläntan igen. Sitt vid trädet en stund och låt dina upplevelser sjunka in medan du samlar lite mer kraft eller bara njuter av din upplevelse och naturen.
Där efter går du tillbaka på stigen du började på, tillbaka in i din kropp här och nu.

Nu har det förhoppningsvis blivit klarare för dig vad du ska välja för alternativ.

Lycka till!

Johanna

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke