Några tips till er idag.

0

Igår gjorde jag mitt första pass på ett tillfälligt uppdrag jag valt att plocka in av olika anledningar. En anledning är att jag vill ha in mer rörelse i mitt liv. En annan att jag behöver komma ut ur huset och träffa folk. Så jag har valt att söka ett extrajobb över en viss tid.

Innan jag började jobba som egen företagare, jobbade jag inom skolan som idrottslärare och fritidspedagog efter att ha haft diverse kortare anställningar både som kyrkogårdsarbetare, parkarbetare, brevbärare, postsorterare och som ensam annställd och ansvarig för ett relaxcenter med gym. Lite olika saker med andra ord och där jag har lärt mig olika saker som jag har nytta av idag. Som egenföretagare inom hälsa har det för mig varit bitvis ensamt och lite rörelse(inte bara fysisk rörelse utan även energimässig rörelse). Det har gjort att jag valt att ta extrajobb ibland. Och det kan jag säga har varit både berikande och personlighetsutvecklande.

När jag tog ett städvikariat fick jag möta många inre begränsningar och fördomar kring mitt eget värde. Jag har inte tyckt och trott att jag värderat andra, som gör detta viktiga och värdefulla jobb, mindre eller som sämre, men jag upptäckte att mina värderingar kring jobbet och mitt eget värde i att behöva göra det var oerhört begränsade och nedvärderande. Idag är jag mycket glad över att ha gjort den erfarenheten och upptäckten. Dessutom upplevde jag det rätt skönt att fysiskt få röra mig och också mentalt avslappnande att göra detta delvis monotona jobb. Fantastiskt skönt när hjärnan emellanåt är fullt upptagen med att mala olika problem och lösningar. Dessutom sov jag mycket  bättre då kroppen blev trött och hjärtat an mer stillad.

Det extrajobb jag nu tagit är i disken på en känd restaurang som finns över hela Sverige. Som besökare på samma restaurang(men även andra restauranger) har jag med min bricka lagt ihop mina saker och skräp i en enda hög mitt på tallriken. Det här är något jag inte längre kommer göra. För nu vet jag hur jag kan underlätta för de som tar hand om disken. Och det är det ena jag vill tipsa er om. 

Jobbet innebär ett galet högt tempo med olika stationer där var och en har sina uppgifter. Disken rullas in och ska sorteras och rensas på mat för att i nästa steg kunna tas om hand av diskare. Så här kommer mitt tips:

  • Släng plast, papper, trekanter med mjölk, påsar med kryddor osv i en papperskorg om möjligheten finns. Annars lägg det i en hög på brickan. Låt glasen vara tomma på skräp. 
  • Lägg även besticken på brickan.
  • Om ni har flera tallrikar med matrester. Skrapa gärna av dem på en och samma tallrik och stapla dem på varandra. 
  • Är ni många och har flera brickor sätt ihop max 2 peroners brickor o h disk på varandra.

Alla dessa saker underlättar för diskpersonalen som jobbar i högt tempo, monotona rörelser och med många lyft.

Jag kan säga att jag haft ambivalenta känslor inför jobbet då det innebär långa pass, högt tempo och sena tider. Men så stod jag där mitt på första passet och kände att: “Vad bra att jag provar olika saker och yrken. Det ger mig större erfarenhet och förståelse av andra människor, andra yrken, vad jag verkligen vill och inte vill göra i mitt liv. Dessutom lär jag känna mig själv mer och mer genom att jag kommer i kontakt med och får möta många inre begränsningar och fördomar om mig själv, andra och olika sysselsättningar som jag förmodligen aldrig kommit i kontakt med annars.”  

Även om det inte är ett jobb jag kommer fortsätta med hela livet så är det en upplevelse som kommer berika och utveckla mig till ännu mer av mig själv. För när jag vet vad som inte är sant, då är det lättare att veta vad som ÄR sant. Sedan kan det också vara så att vissa val och arbeten är sant för en period av en anledning vi oftast inte har någon aning om förrän efteråt. Vi är här på jorden för att uppleva, utveckla och lära oss och det är i livets flöde vi gör det. Det är motståndet till det som ÄR som det blir smärtsamt och jobbigt att leva. 
Så jag kommer stå där i disken och jobba i det galna höga tempot, känna att kroppen blir härligt trött och låta de monotona rörelserna och fokuset på uppgiften stilla det mentala tjatter, samtidigt som jag betraktar mig själv och det jag upplever inom mig. 

Mitt andra tips är just det. Utmana dig själv med att prova saker och yrken du aldrig gjort tidigare för att skapa rörelse och upptäcka mer av dig själv och de inre begränsningar, värderingar och fördomar du har.

Kram till er alla.

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke