Mumsigt med fläderblommor – tips. 

0

Nu blommar fläderbusken för fulla muggar och det går att göra en massa goda saker av blommorna. Jag tänkte jag skulle dela med mig av lite tips på vad en kan göra. 

OBS viktigt! Det finns en vild fläderbuske som är giftig. Använd blommorna från fläderbusken med platta blomklasar och gulvita blommor.

Varje år brukar jag både göra egen flädersaft och torka blommorna för att ha till ett gott och nyttigt fläderthé i influensa och förkylningstider. Barn är inte alltid så förtjusta i théet och då har varm flädersaft lättare att slinka ner. Jag brukar frysa in outspädd flädersaft i iskubsformar och sedan förvara i frysen i en påse. När barnen sedan är förkylda tar jag helt enkelt en istärning och häller över kokt vatten så kan de dricka det så varmt de kan.

Recept på fläderblomssaft

  • 30 eller fler stora klasar utslagna fläderblommor
  • 1,5 liter vatten
  • 2 liter strösocker 
  • 2 citroner
  • 50 g citronsyra

Jag brukar ta ca 2 citroner extra istället för citronsyra och det funkar lika bra.

Klipp bort stjälken från klassen. Skölj klasarna försiktigt i kallt vatten eller lägg en stund i vattenbad i kallt vatten. Skär citronerna i tunna skivor och lägg alltsammans i en kruka eller bunke du har ett lock till (ej kastrull). Koka upp vattnet med sockret och rör tills sockret löst sig. (Lös upp citronsyra i lite av sockerlagen och blanda ner den i resten av lagen.) Slå den heta lagen över blommorna, täck över kärlet och ställ den svalt i fem dygn. Sila saften och häll på rena flaskor. Tillslut flaskorna och frys för bästa hållbarhet.

Vill en ha fina somriga istärningar att lägga i en sommardrink kan en frysa in de små lösa fläderblommorna med vattnet.
Något jag gått och väntat på att göra i en vecka för att blommorna ännu inte var utslagna, är fläderblommsplättar. Spännande smak och riktigt gott. 

Receptet är enkelt. Plocka så många klasar blommor som du vill ha plättar. Lägg blommorna i kallt vatten en stund så insekter kryper ur blommorn. Gör en pannkakssmet under tiden. Sedan tar du en klase, doppar ner i smeten och lägg därefter i stekjärnet. Jag brukar klippa av den tjockare stjälken när det väl ligger i stekpannan för att plättan lättare ska gå att vända och steka på andra sidan. Ett annat alternativ är att lösgöra de små blommorna, vilka lätt lossnar från klasen i alla fall, och lägga direkt i smeten.
Och till sist. Budskapet från fläderbusken ur min bok “När träden talar till oss”

“Jag älskar mig själv och visar mig själv respekt och vördnad. Det Är den jag sant Är. “

Några saker allmänt om vad flädern kan hjälpa oss med. “Hjälper oss med kontakten med Moder Jord och gudinnan. För att älska oss själv. Tror på oss oavsett vad. Stöttar oss i att göra val som är i samklang med vårt sanna Jag.”

Köpa boken kan du göra här
Smaklig spis och ha det så “gott” med fläderblommorna 😉

Johanna

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke