Inre cirkelträning – Övning 2

0

Vi människor är av naturen kreativa. Nja, kanske du tänker nu. Jag är inte speciellt kreativ av mig. Jag tror att många inte tror sig om att vara kreativ. Men kreativitet hänger ihop med att skapa. Vår skaparkraft helt enkelt. Vilket finns inbyggt och naturligt i oss. Det är här i livet skapas.

Kanske är det så att du ännu inte vet vad just din kreativa förmåga är eller ligger i. Eller så är den så naturlig och lätt för dig att du inte lägger märke till att den! Oavsett kan du alltid börja utforska din kreativitet och skapande. Vet du redan kan du alltid förfina och fördjupa den. Eller så kan du börja öva och utveckla dig inom ett nytt område.

För att ge några exempel på kreativitet och skapande kommer här några.

 • Kocken eller amatören som älskar att laga mat och skapar fantastiska maträtter och uppläggningar.
 • Bagare eller amatörbakaren som skapar vackra cupcakes och fantasifulla tårtor.
 • Personen som gör vackra dukningar när den har bjudningar och gäster.
 • Personen som hittar på roliga lekar och äventyr i naturen.
 • Personen som skriver underfundiga och, eller intressanta nyhetsbrev.
 • Frisören som hittar på nya frisyrer och uppsättningar.
 • Företagaren som kommer med nya innovativa lösningar.
 • En anställd som kommer på något som underlättar eller förbättrar arbetet.
 • Pedagogen som vet hur den ska göra för att fånga uppmärksamheten hos eleverna och göra lektionerna roliga och intressanta.
 • Forskaren som räknar ut nya matematiska formler eller något annat.
 • Trädgårdsmästaren som skapar en vacker, spännande, levande trädgård.

Det är som sagt bara några.

Vi människor mår bra att vara kreativa och skapande och av att göra det för skapandets och glädjens skull.

Övning 2 – Måla

Ta fram ett eller flera helt vanliga vita papper och kritor, tuschpennor, vattenfärg eller vad du har hemma att måla med. Kanske vill du använda allt på ett och samma papper.

Sätt dig där du får vara ostörd och sätt på någon skön musik. Blunda, ta några långa, djupa andetag och slappna av ner i kroppen. Släpp dina tankar och krav på att det ska bli något. Just nu ska du bara måla för skapandets och glädjens skull.

Börja sedan att måla utan en tanke på vilken färg eller vad du ska måla. Följ intuitionen och det som faller dig in att du ska måla, vilken färg du tar eller hur du ska göra.

Känner du att du har svårt att släppa kraven på att det ska bli något och, eller ska se bra ut så rekommenderar jag dig att måla med fel hand.

Låt det ta den tid det tar. Måla ett eller flera papper och sitt tills du känner dig klar.

Lägg också märke till hur du mår och känner dig under tiden du gör övningen, samt även efter att du är klar.

Övningen kan du repetera hur många gånger som helst, men du kan också undersöka något annat område och skapa för skapandet och glädjens skull.

Ha en mysig stund!

Barn är verkligen experter på att skapa för skapandets skull och de gör det helt naturligt i leken. De vågar oftast försöka och misslyckas för att försöka igen och igen. Men ibland jämför de sig med andra, vilket många av oss vuxna också gör mång gånger.

Jag har ett exempel från när min äldsta son var en 3- 4 år. Han ville inte gärna rita och måla och vi förstod inte varför. Till slut en dag så han att han inte tyckte han kunde rita bra och att hans storasyster var mycket bättre på det. Nu är hon duktig på det och hon tecknar, målar och ritar väldigt mycket och har alltid gjort det. Det jag gjorde då var att gå och hämta hennes teckningar jag sparat från när hon började rita. Jag visade honom allt från huvudfotingar till spretiga människor och djur och sa att hon har också ritat som du när hon började. Sedan har hon övat en massa så hon har blivit duktig + att hon är äldre än dig. Efter det började han måla mer och jag kommer fortfarande ihåg han min och lättnad när han förstod att hon inte alltid varit så duktig som han såg henne.

Johanna

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke