Inre cirkelträning – Övning 3

0

En av de mest helande och närvarande varelserna vi har kring oss är djuren. Vi kan lära oss mycket av att betrakta och vara med djuren. Och ska vi hålla på med dem så behöver vi vara närvarande.

I min familj har vi en hund och två katter. Alla lika stora personligheter. Att sitta och titta på katterna när de leker är roligt. Speciellt när de rusar runt med varandra. Att själv leka med dem med en kattlesak väcker ofta skratt och du blir definitivt närvarande i nuet. Att klappa katten när den ligger spinnande i knät är rogivande, värmande och läkande.

Vår hund är en Berner Sennen. Alltså en stor lurvig och gosig en. Oftast är det jag som går med henne och det är inte alltid hon lyssnar bra. När är det? Jo när jag inte är närvarande i promenaden och med henne. Att gosa med henne och leka med henne gör en närvarande. Det kan skapa både glädje, ge tröst och stärka självkänslan.

Många barn som har det tufft eller med diagnos får fin kontakt med djur och finner sitt lugn där. Och det är gynnsamt för både djur och människor att umgås.

Övning 3Umgås med eller betrakta djur

Har du ett eget husdjur har du säkert liknande eller samma upplevelser av det som jag beskrev. Anta då utmaningen att fördjupa din kontakt och närvaro med ditt husdjur. Betrakta och klappa djuret medan du är uppmärksam på vad som väcks inuti dig när du gör det. Låt tv och musik vara avstängt och var riktigt närvarande i nuet.

Har du ett akvarie kan du sitta och titta på fiskarna med samma närvaro och uppmärksamhet på vad du upplever och förnimmer inom dig och vad du känner där inne. Att betrakta ett akvarie är en av de mest rogivande aktiviteterna som finns.

Börjar tårar rinna så låt dem rinna. Kommer det ett skratt, skratta. Likaså med alla andra känslor.

Har du inga egna djur kan du betrakta fåglarna vid fågelbordet eller i parken. Ekorren som hoppar bland träden eller katter som leker ute. Kanske bör du i närheten av någon som har djur. Hästar, kor, får, getter, hundar, katter, höns eller något annat.

Välj något sätt, betraktande, lekande, klappande, skötande. Var så närvarande du kan och var nyfiken på vad du upplever och känner i dig. Kanske lägger du märke till något i dig som du aldrig lagt märke till förut.

Det finns så mycket kärlek att få av att umgås med djuren. Och kontakt som skapas. Ta vara på den!

Trevlig fredag kväll!

Johanna

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke