Vad kan du göra?

0

Visste du att det idag är den INTERNATIONELLA SKOGSDAGEN?

Men i jösse namn, det finns ju dagar för allt nu för tiden! Ja det finns det och för mig känns vissa av de här dagarna betydligt viktigare än andra dagar. Den internationella skogsdagen är en sådan eftersom vi människor är beroende av att det finns skog. På den här sidan kan vi bland annat läsa:

”Den 21 mars förklarades år 2012 av FN som den Internationella skogsdagen för att belysa vikten av att bevara och hållbart bruka världens skogar. De Globala målen och särskilt Mål 15 – Ekosystem och biologisk mångfald innehåller en rad målsättningar för hur detta bäst ska göras.

Ungefär en tredjedel av jordens yta består av skog. Skogen utgör unika livsmiljöer för djur- och växtarter, dess ekosystemtjänster ger människor ren luft, rent vatten och rekreationsmöjligheter, och skog är en direkt förutsättning för att ge försörjning åt uppskattningsvis 1,6 miljarder människor. Världens skogar kallas inte utan anledning för världens lungor, då de binder koldioxid och bidrar till att hålla vårt klimat i schack. Skogar och deras ekosystem är fascinerande anpassningsbara, men inte i oändlighet. Trots skogars ovärderliga betydelse fortgår global avskogning i en alarmerande takt världen över. Avskogning bidrar i sin tur till utarmning av biologisk mångfald, ökenspridning och översvämningar. Även vårt klimat påverkas negativt av förlusten av skogar.”

För oss som bor i Sverige kanske det känns självklart med skog för vi har mycket skog här. Sverige är ett av de länder som är bäst på att återplantera skog, men även här avverkas gammal skyddsvärd skog som vi inte kommer kunna återställa genom plantering. Vi påverkas alla av avskogning både här i Sverige, men också av den som sker globalt och vi kanske känner att vi inte kan göra så mycket för att påverka detta.

Men det kan vi!
Det finns många olika sätt och jag ska nämna några.

För mig är skogen och träden jätteviktiga och jag engagerar mig i några olika projekt för att hjälpa till att återplantera och bevara skog. 

1. Den första och enklaste sak vi kan göra för att hjälpa till att skydda skogen och naturen är att ha med oss en påse och plocka skräp när vi är ute och promenerar. För mig brukar det kännas gott i hjärtat att göra det även om det bara är en bråkdel som försvinner. Här är ett inlägg med just den uppmaningen.

 

2. Det andra vi kan göra är att gå in på Naturarvet och göra ett ”klick för gammelskogen” varje dag(eller så många dagar i veckan som möjligt) så skänker sponsrande företag en liten summa för ditt klick till att bevara Svensk gammelskog. Här kan du även skänka en gåva eller bli skogsfadder. Jag skänker en slant då och då, ger bort träd i present och klickar när jag kan.

3. En tredje sak man kan göra är att bli månadsgivare i någon organisation som planterar träd. Jag ger en liten summa varje månad till TreeSisters.
Treesisters är en kvinnoorganisation som bygger ett globalt nätverk för att återuppväcka den feminina kraften och samla in pengar för att återbeskoga regnskogen.

”TreeSisters is a global network of women who donate monthly to fund the restoration of our tropical forests as a collective expression of planetary care. As a feminine leadership and tropical reforestation organisation, we exist to call forth the brilliance and generosity of women everywhere and channel it towards the trees. Our goal is to make it as normal for everyone to give back to nature as it currently is to take nature for granted.”

För mig är det TreeSisters gör gott i dubbel bemärkelse. Vi behöver få fatt i det balanserade feminina ledarskapet och de har olika meditationer och aktiviteter för att utforska och stärka detta.

4. En fjärde sak man kan göra, som även ger dig pengar tillbaka över tid, är att plantera träd i Afrika genom Better Globewww.betterglobe.se/34530

”Vår vision och vårt långsiktiga mål är att minska fattigdomen och korruptionen i Afrika. Vi arbetar med att plantera träd i semiöknen i östra Afrika där inget annat växer. Vi skapar arbetstillfällen, vi hjälper bönder att öka avkastningen på sin mark, vi finansierar mikrolånbanker, skolor och vattenrelaterade projekt.

Eftersom vi är ett lönsamt skogsbolag, finansierar vi vår verksamhet genom att gå med vinst. Del av vinsten tillfaller dig som köper träd och därigenom gjort det möjligt för oss att bedriva vår verksamhet. Vi kan nämligen inte ta oss an några av världens största utmaningar på egen hand. Därför behöver vi din hjälp.”

Jag själv började köpa träd för ett år sedan. Då letade jag efter ett alternativt sätt att pensionsspara på(vilket jag är glad över nu när jag fått mitt oreanga kuvert). När jag hittade Better Globe sjöng hela mitt hjärta, för här fanns möjligheten att spara till mig själv samtidigt som jag planterade träd som hjälper jorden både lokalt och globalt. Och hjälper andra människor till ett bättre liv. Det känns gott i mitt hjärta att veta att mina pensionspengar gör gott under tiden.

Här är fyra exempel på vad man kan göra för att hjälpa till att bevara och återplantera skog, inte bara idag på internationella skogsdagen utan över hela året. 

Har du några frågor hör gärna av dig 

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke